Баскетболни игри, които ще унищожат всяка защита

Основната отговорност на баскетболния треньор е да избира и прилага добри баскетболни игри.

Има ли нещо по-удовлетворяващо за един треньор от това да измисли игра в последните минути на напрегнат мач, която играчите му да изпълнят безупречно и да отбележат гол?

Ако има такова, аз все още не съм го открил.

Умението да изберете подходящото разиграване в точния момент по време на мача често може да определи дали вашият отбор ще спечели или ще загуби.

Как да изберете най-добрите баскетболни отигравания на вашия отбор:

Ето четири въпроса, които трябва да обмислите, за да си помогнете при определянето на баскетболните разигравания, които да изберете…

Какви са основните ви нападения?” – Противникът няма да разбере, че ще пуснете нещо ново, ако използвате баскетболни игри, които започват в същата конфигурация като основното ви нападение!

Кои са най-добрите играчи на вашия отбор? – Проницателните треньори ще избират игри, които поставят най-добрите им играчи в позиции за отбелязване на точки. Например, ако имате талантлив пойнт гард, изберете игра, която го поставя в позиция “пик енд рол” към върха на ключа, заобиколен от стрелци.

Какво е нивото на опит на играчите ви? Кои баскетболни игри ще помогнат на вашия отбор, ще се определи от възрастта и нивото на умения на играчите ви. Например, не бихте използвали игра за три точки за отбор U10, само защото смятате, че изглежда страхотно.

Какви стрелби произвеждат баскетболните игри? – Изключително важно е игрите, които използвате, да водят до възможности за отбелязване на точки от няколко играчи на различни места на паркета. Избирайте разигравания, които не завършват с това, че вашият стрелящ гард е екраниран по дясното крило. Смесвайте ги и се уверете, че имате както игри, които вкарват топката вътре, така и такива, които водят до открити външни стрелби.

Кога трябва да се изпълняват баскетболни игри?

След напрегнати мачове – Когато отборът ви отчаяно се нуждае от баскетболна топка в последните минути на затворен мач, няма по-добър момент за изпълнение на отлично подготвено разиграване. Направете заявка за игра и след това наблюдавайте как момчетата ви я изпълняват.

Всяка възможност извън пределите на терена – Когато отборът ви има възможност за игра извън пределите на терена, той може бързо да се събере и да вземе решение за изпълнение на игра. Вече не е необходимо играчите да обявяват пространството и да информират противниковия отбор. Те могат също така да потърсят съвет от треньора кои баскетболни игри трябва да изпълнят.

По време на таймаут – Друга отлична възможност за изграждане на баскетболни игри е по време на таймаут. Във всяка баскетболна лига по света брилянтните треньори запазват таймаутите си за сценариите в края на мача, за да могат да се съберат с отбора си и да подготвят нещо.

За да накарате някой от играчите да “загрее” – Баскетболните игри могат да се използват и за “загряване” на някой от играчите. Това може да е полезно, ако някой от елитните ви играчи има проблеми с влизането в ритъма на играта. Извикването им на отличен удар и виждането как топката преминава през мрежата може да повиши изключително много увереността им.

Съвети за общи баскетболни игри:

Учете играчите си как да изследват други възможности – Много от описаните по-долу баскетболни игри предлагат множество възможности за отбелязване на точки по време на играта. Уверете се, че сте обяснили кои възможности за отбелязване на точки са най-вероятни, така че играчите ви да са наясно с тях.

Не разкривайте следващото си движение: Играчите не трябва да започват играта с лице към точната посока, в която ще тичат, за да поставят параван. Защитниците вече ще знаят какво ще направите, ако се срещнете по този начин.

Всичките ви баскетболни мачове трябва да започват с една и съща конфигурация – Въпреки че това не е задължително, някои треньори може да го предпочитат. Тъй като имате игри, които започват в различни формации, противниците ви ще могат да разберат в коя игра сте, въз основа на това как се формира отборът ви. Ако започвате всичките си игри в една и съща формация (кутия, например), защитата няма да има представа какво следва.

За младежки отбори използвайте не повече от 3-4 разигравания – Ето защо трябва внимателно да подбирате баскетболните разигравания, които използвате. Ще загубите твърде много важно време за тренировки, ако правите повече от 3-4 разигравания. Ако не разполагате с много време за тренировки през сезона, придържайте се към три или четири. Помислете дали да не използвате пространства, ако отборът ви не разполага с никакво време за тренировки.

Запазване на баскетболни игри – силно препоръчваме да научите няколко допълнителни пространства и да ги държите в задния си джоб за важни случаи в конкретни игри. Например, да имате в ръкава си бърза игра за три точки за ситуации в края на мача, когато отборът ви изостава с две точки, винаги е добра идея.

Практикувайте изготвянето на игри на тренировкаДа наблюдавате как схематизирате игра на клипборда, а след това да излезете на терена и да я изпълните, е умение за играчите. Помислете за отделяне на известно време по време на всяка тренировка, за да се уверите, че отборът ви е способен да го прави.

Практикувайте баскетболни отигравания срещу жива защита – Виждал съм много треньори да се дразнят, когато отборът им може да изпълнява безупречно отигравания пет на 0 по време на тренировка, но след това се държи така, сякаш никога не е чувал за тях по време на мачове. Ако искате спортовете да са ефективни в реални баскетболни сценарии, трябва да практикувате срещу реални защитници.