Баскетбол

Баскетболен етикет Баскетболен етикет

Кийт Алисън е фотографът на тази снимка (Източник)
Баскетболът се играе за първи път през 1891 г. и оттогава се превърна в популярен спорт в целия свят. Много страни са приели спорта, включително Русия, Обединеното кралство, Германия, Испания и части от Азия, но НБА, най-голямата и доходоносна лига в света, е базирана в Америка (Национална баскетболна асоциация).

Целта на играта

Целта на баскетбола е да се печелят точки чрез хвърляне на топката (баскетболна топка) в обръч. Играта се играе на правоъгълен корт, като броят на отбелязаните точки се определя от това коя част от корта успешно хвърляте топката в коша. Дриблирането или подаването на топката може да се използва за задвижването й. Отборът с най-много точки в края на играта се обявява за победител.

Играчите и тяхното оборудване

Всеки отбор се състои от 12 играчи, като само 5 са ​​на корта в даден момент. Пойнтгард, защитник, център, офанзивен нападател и дефанзивен нападател са ролите. След това всеки играч ще заеме място на корта, но ще бъде свободен да се движи, както намери за добре.

Кортът е с правоъгълна форма, с дължина 91 фута и ширина 50 фута. Малък кръг в средата на средната линия маркира началото на играта, която започва с топка (топката се хвърля във въздуха от съдията и играч от всеки отбор се опитва да спечели владение на своя отбор). Два коша с височина 10 фута стоят в двата края на корта. Външният пръстен е триточкова дъга, докато ключът, който включва линия за свободно хвърляне, е в центъра.

Баскетбол и игрище са всичко, което е необходимо за игра. Отборите трябва да носят идентични униформи, като някои играчи избират да се покрият с щитове за дъвки и маски за лице.

Играта е разделена на четири 12-минутни четвъртини. Между второто и третото полувреме се прави 15-минутна почивка.

  • Запазване на резултата

Баскетболистите могат да отбележат по три различни начина. Всяка кошница, направена извън дъгата с три точки, струва три точки. Две точки ще бъдат присъдени за кошове, направени в рамките на дъгата с три точки. Свободните хвърляния, които са изпълнени успешно, ще доведат до присъждане на една точка за всеки свободен хвърляне. Броят на присъдените свободни хвърляния ще се определя от мястото на нарушението.

Правила за баскетбол

Във всеки един момент всеки отбор може да има максимум 5 играчи на корта. В рамките на играта играчите могат да правят толкова смени, колкото искат.

Дриблирането (подскачането на топката) или подаването на топката са единствените начини да я преместите. След като играчът има две ръце върху топката (с изключение на хващането на топката), той не може да дриблира или да бяга с нея и трябва да подаде или стреля топката.

Когато топката навлезе в половината на отбора и той си възвърне притежанието, топката трябва да пресече полулинията в рамките на 10 секунди. Ще бъде отсъдена дузпа и топката ще бъде обърната, ако топката не успее да направи това.

Всеки отбор има най-малко 24 секунди, за да стреля в коша. Ударът се описва като влизане в коша или удряне в ръба на коша. Ако топката не влезе в коша след удара, часовникът за удар се нулира за още 24 секунди.

Отборът, който се опитва да отбележи кош, е известен като нарушение, докато отборът, който се опитва да го попречи да го направи, е известен като защита. Защитата трябва да направи всичко възможно, за да предотврати нападателят да отбележи гол, като блокира или спира изстрелите.