Защо Бентеке не е просто още един Карол?

Тим Шерууд, мениджърът на Астън Вила, твърди в интервю, че за Бентеке ще е по-добре да остане в клуба, защото той има най-добрите центрирания във Висшата лига, а Бентеке е нападател, който обича да бъде захранван. Треньорът на “Вила” се опита да отклони вниманието на “Ливърпул” с тези изявления точно преди финала на ФА. От друга страна, статистиката показва, че Астън Вила е правил средно по 20 центрирания на мач през 2014/15 г., като само шест отбора са имали по-висок стандарт всяка забава. Уест Хем е отборът с най-много центрирания в тази класация – 26. Ливърпул не е далеч зад Вила със средно по 17 центрирания на мач. Друга причина е, че статистиката не взема предвид точността или качеството, вместо да се фокусира единствено върху числото. Като се има предвид превъзходството на Ливърпул, 17 центрирания на мач може да надхвърлят 20-те на Вила. От друга страна, пристигането на Бентеке може да послужи като мотиватор за играта на Ливърпул от статични положения, като се има предвид, че през миналия сезон те вкараха само шест гола от такива позиции в сравнение с 26 през 2013-14 г. А Бентеке е играчът, който е вкарал най-много голове с глава във Висшата лига след пристигането си – 13.

Това не е само гол за фокусиране.

Той може да играе с топка в краката, както се вижда от неговите 49 гола в 100 участия. От пристигането му насам само трима нападатели са вкарали повече голове във Висшата лига: Серхио Агуеро, Робин ван Перси и Луис Суарес. И тримата играят в елитни клубове, като Бентеке се издигна в редиците на Астън Вила – отбор, който през последните години се бори да се задържи на повърхността. Една от червените икони, Роби Фаулър, изрази уважението си към нападателя. Според бившия нападател на Ливърпул Бентеке е по-сложен нападател, отколкото го представят медиите. Той е мобилен и може да дразни защитниците с движението си, като освен това умее да държи топката и да играе добре с глава. Според Фаулър Бентеке е показал и тактическа гъвкавост, като е играл под ръководството на Шерууд и Пол Ламбърт.

Голяма част от критиците на Роджърс, на трансферната политика на “Ливърпул” и на самия “Ливърпул” обявиха трансфера за провал и загуба на пари заради участието на Кристиан Бентеке. Основният аргумент на тезата беше, че Бентеке няма да се впише в стила на игра на “Ливърпул” – той е таран, който, подобно на един от най-значимите трансферни провали на “Ливърпул” – Анди Карол, няма да се впише в комбинативния стил на игра, наложен от Брендън Роджърс напоследък. Остава критиката, че вместо да привлече бърз нападател, той привлече таран при напускането си (в лицето на Рахим Стърлинг). От друга страна, подобни заключения изглеждат прибързани:

  1. Карол не е Бентеке – Анди Карол е играч, който се отличава с физика и игра с глава – две области, в които Бентеке безспорно превъзхожда своя съперник. От друга страна, белгиецът (25 г.) е по-зрял по отношение на играта, характера и опита във Висшата лига. С едва половин сезон във Висшата лига зад гърба си с Нюкасъл, англичанинът кацна в Ливърпул на 22 години. Бентеке вече се е утвърдил в “Астън Вила”, където за три сезона вкара 49 гола в 100 мача. Макар че трябва да се вземе предвид склонността на играча към контузии, през последните три сезона той има средно по 33 мача всеки сезон, което не е никак малко.
  2. Бентеке се вписва в стила на Роджърс – Белгиецът безспорно е по-технически надарен и умее да борави с топката в ръцете си. Карол е по-скоро нападател, който трябва да бъде открит в наказателното поле, докато Бентеке може и допринася активно за атаките на своите съотборници. Не е необичайно той да се връща в средата на терена за мачовете след края на сезона или да поема топката и да я прехвърля към крилата. Статистиката на двамата играчи от миналия сезон подкрепя тези твърдения: белгиецът има повече успешни дрибъли, по-висок процент завършени пасове и повече съществени подавания към съотборниците си. Той е свикнал със стила на игра с къси ключове в белгийския национален отбор, подобен на този на техничните и креативни Коутиньо и Фирмино.