Още един форум е пропуснат поради жребий

Беларус изглежда по-скромен съперник, но е далеч пред нас на клубно ниво. В интервю след жребия техният треньор нагло заяви, че Беларус е наравно с България, което не е далеч от реалността. На клубно ниво обаче беларуският футбол е далеч по-напред по същество – БАТЕ Борисов е играл три пъти в групите на Шампионската лига през последните пет години, да не говорим срещу български отбори, които от известно време са във възход в Европа. Отборът на БАТЕ е съставен предимно от беларуси, като много от тях са и членове на националния отбор. Наскоро Динамо Минск победи Черно море с 5:1, като не остави спорове кой заслужаваше да се класира напред.

Люксембург, последният ни съперник, предоставя известно успокоение, тъй като изглежда, че е боксовата круша на групата. Българският национален отбор е спечелил 12 от 12-те си мача срещу тях. Двете загуби, които Гърция претърпя срещу Фарьорските острови в квалификационния цикъл за Евро 2016, трябва да предупреждават за вероятно подценяване.

Не са необходими много футболни разбирания, за да се разбере, че класирането сред тези отбори е съмнително. И така, каква е присъдата? България е страна на крайностите, където всичко се разглежда през черно-бяла оптика. Тук обаче няма място за драма и за да се извлече максимална полза от обстоятелствата, те трябва да се разглеждат обективно.

Националният ни отбор трябва да развие игровия си облик и манталитет, за да смята класирането си за реална цел в някой от следващите големи футболни форуми. Ще е необходимо време, за да се види дали Ивайло Петев е идеалният наставник за него, но той трябва да се сдобие с такъв. На националния отбор по футбол трябва да се гледа с поглед към бъдещето, като Чочев, Краев, Миланов, Вутов, Евтимов и Неделев постепенно се интегрират като бъдещия гръбнак на състава.

Типичният фен също може да помогне на спортистите, като покаже своята подкрепа, особено в трудни моменти. Ако не един, то поне половин играч повече винаги присъства на препълнения стадион (в духа на нашия знаменит треньор).

Надеждата, независимо дали е банална или не, в крайна сметка умира последна. Но не бъркайте надеждата с бездействие. Всичко е просто: за да постигнете резултати, трябва да положите усилия.

Изключително важно е да сме първи; основната ни цел е да спечелим всички мачове. Винаги е специално [да играем срещу Сити], защото те са един от най-добрите отбори в Европа. Но също така знаем, че и Лайпциг, и Клуб Брюж ще дадат всичко от себе си и че ще бъде трудно”.

“Възможността да преминем вероятно е малко по-голяма, отколкото в другите групи, но трябва да очакваме трудни мачове срещу Лил, Севиля и Залцбург”, казва вратарят на Волфсбург Коен Кастеелс. Ще успеем да преминем през тези клубове само ако положим максимални усилия.

Франко Барези, легенда на Милан:“Отсъствахме седем години, така че се радваме да се завърнем. Трябва да се наслаждаваме, докато се състезаваме в това енергично състезание до самия финал. Групата не е проста; тя е трудна и предизвикателна; въпреки това вярвам, че Милан може да изиграе своята роля и да го направи с убеденост, както го направихме през последните две години. За това време изминахме дълъг път.”

Технически директор на Бенфика:“Това е страхотен отбор. В Айндховен имахме прекрасна вечер да бъдем сред най-добрите и точно това се случи при жребия. Ще открием един Байерн, който не се нуждае от представяне. Сигурен съм, че ще искаме да се подготвим възможно най-добре за предстоящото предизвикателство”.