Петте най-големи съдийски гафа на Световната купа

Решенията на един човек могат да засегнат милиони хора. Не става въпрос за конфликта, а за футбола. От друга страна, футболът може би е конфликт. Човешко е да се допускат грешки, но опитайте се да го кажете на футболен фен, след като отборът му е претърпял унизително поражение. Когато става въпрос за национална гордост, атмосферата се нажежава още повече. По-долу е представен списък на петте най-ефективни съдийски решения в историята на футбола:

  1. Нов домакин, нов късмет – През 2002 г. Световното първенство по футбол за първи път се провежда в Азия, като домакини са Япония и Южна Корея. Организацията беше безупречна, но съдийството не беше идеално. Домакините от Южна Корея имаха явна съдийска помощ при елиминирането на Италия на 16-ия, а впоследствие и на Испания на четвъртфиналите. Интересен факт е, че Байрон Морено, еквадорският съдия на мача срещу Италия, току-що е излежал двугодишна присъда за контрабанда на наркотици.
  2. Бразилска самба: Бразилия се изправи срещу Турция в първия мач от група С на същото световно първенство. При резултат 2:1 и с един играч повече, бразилците получиха възможност да изпълнят корнер в 94-ата минута. Ривалдо не бързаше да вземе топката и да тръгне с нея, затова Юнсал я изрита в него, като го удари в крака. Пред погледа на страничния съдия бразилецът се хвана за лицето и падна на земята. След изпълнението на Ривалдо турският защитник беше несправедливо изгонен.
  3. “Накрая германците винаги триумфират” – Линекер отново беше прав и Германия спечели с 4:1 в 16-ия кръг на Световното първенство по футбол през 2010 г. в Южна Африка срещу един от старите си врагове – Англия. Ако чистият гол на Франк Лампард беше вкаран за 2:1 в полза на Германия, нещата можеха да се развият по друг начин.
  4. Бог е българин, но съдията е французин – САЩ ’94 и най-големите футболни триумфи на България. Това е нещо, с което всяко дете е наясно. Вече сме изпуснали четири поредни световни първенства, което прави грешката на французина Киню още по-болезнена. При положение че Италия водеше с 2:1, Костадинов проби по десния фланг и се приближи до наказателното поле, но опитът му да пресече бе отразен с ръка от Костакурта. Съдията остана в оглушително мълчание. Никога няма да разберем дали това е от отмъщение или от страх пред вече наложената в наша полза присъда.
  5. “Божията ръка” – разединяваща, конфронтираща и харизматична – е такава на терена и извън него. Това е първият от двата гола в състезанието, което превръща Марадона в легенда. Българинът Богдан Дочев е страничният съдия, който не използва ръката си, за да посочи началото на мача. В едно интервю Марадона заявява, че е насърчавал съотборниците си да празнуват гола, за да не реши съдията да го отмени.

Литва, един от най-добрите отбори в европейските квалификации за Световното първенство, имаше ужасен късмет. Те бяха в “Групата на смъртта” с Австралия и Канада и имаха две победи и една загуба, влизайки във втората фаза.
Както и срещу Австралия, Литва замръзна на линията за 3 точки през първата четвърт, изоставайки с 26:14. Въпреки че отборът се бори и поведе в четвъртата четвърт, съдийска грешка съсипа усилията им и ги елиминира от турнира.

“Правилното решение беше намеса в коша и една точка за Литва. Повече мачове няма да бъдат съдийствани от този екип в Световната купа по баскетбол на ФИБА през 2019 г.”

“Изтеглихме три отбора с голям опит в Шампионската лига и всички те знаят как да играят футбол”, заяви нападателят на Байерн Томас Мюлер.

“Шампионската лига е футбол. Голяма работа е да участваш в нея, когато не си свикнал да се състезаваш в това състезание всяка година. Забелязах някои доста красиви мачове за нас и вярвам, че всички в тази група ще се насладят на тази групова фаза.”